Bard

King of Dale

Description:
Bio:

Bard Bågmannen dräpte draken Smaug 2941 av Tredje Åldern. han är nu kung av Dale. Bard är ättling till kung Girion av Dale, vars fru och barn flydde till Laketown när Smaug förstört Dale och bosatt sig i dvärgariket Erebor (TA 2770). År 2941 T.Å. då Bilbo och dvärgarna väckt draken ur dess slummer. Smaug som trodde att hotet kom från Esgaroth flög omgående dit och spred sin eld och skräck över dess invånare. Bard ledde försvaret av Sjöstad. Han organiserade en grupp bågskyttar för att bekämpa den väldiga elddraken.

Bard besköt Smaug med sin stora båge av idegran. När han bara hade en pil kvar (den Svarta Pilen) så landade det en liten trast på hans axel. Bard som var av Girions ätt, kunde förstå trastars tal. Trasten berättade för honom om den svaghet som fanns i Smaugs väldiga ädelstensrustning, Bilbo Baggins hade upptäckt att det fanns en oskyddat område vid vänstra bröstet som inte var täckt av ädelstenar. Bard sköt sin svarta pil som borrade sig djupt in i Smaugs hjärta. Smaug föll från himlen och kraschade i ett eldhav mitt i staden.

Bard dök ner i vattnet innan draken föll över staden och på så sätt räddade han sig. Folket ville att han skulle bli deras kung men han sa att han skulle fortsätta att tjäna Master of Laketown för närvarande. Bard tog hand om att organisera skydd och bistånd till flyktingar och skickade meddelanden om hjälp till Thrandúil, alvkonungen av Mirkwood.

Bard var en stor faktor i fem härar slaget, tillsammans med Thrandúil av Mirkwood och Daín Järnfot som kommit till Thórins undsättning från Järnåsarna. Under striden så blev Thórin Oakenshield dödligt sårad. Bard som fått the Arkenstone av Bilbo innan slaget lade nu denna på den döde dvärgfurstens bröst. Daín Järnfot gav en 14 del av Smaugs skatt till Bard som i sin tur gav de kända Girion smaragderna till Thrandúil.

Bard tog med sitt folk till ruinen av det gamla Dale där han omgående startade återuppbyggandet av sina förfärders stad. Han har fått stor hjälp av sin dvärgafrände Daín som hjälpt till med stadens portar och murar.

Bard

Tales from the Wilderlands Khamul Khamul